زندگی سالم و دیابت

تاریخ نامه: 23 آبان 1394
شماره نامه:
به مناسبت هفته ی جهانی دیابت 23 تا 29 آبان  
اخبار و اطلاعیه های بهداشتی  |   

تعریف دیابت

دیابت بیماری ست که مشخصه ی آن بالا رفتن قندخون بیش از حد طبیعی بوده و به علت اختلال در عملکرد هورمون انسولین که تنظیم کننده ی قندخون است بوجود می آید.

انواع دیابت:

دیابت نوع یک (دیابت نوجوانان)

دیابت نوع دو(دیابت بزرگسالان)

دیابت بارداری

دیابت نوع یک :

در این نوع دیابت انسولین ساخته نمی شود و این افراد نیاز به انسولین دارند که نقطه ی اوج آن در دختران سنین 10 تا 12 سالگی  و در پسران در سنین 12 تا 14 سالگی می باشد.

فاکتورهای خطر ابتلا به بیماری دیابت نوع دو کدامند؟

افزایش سن ،چاقی،سابقه ی خانوادگی دیابت،سابقه ی قبلی دیابت بارداری ،عدم تحرک جسمی،نژاد

دیابت بارداری:

این نوع دیابت در طی دوران بارداری شروع و با اتمام آن خاتمه می یابد. پیش بینی شده که در 4 درصد بارداریها دیابت رخ می دهد.این بیماری در سه ماهه دوم و سوم بارداری تشخیص داده می شود و علت آن را تغییرات هورمونی دوران بارداری می دانند.

40 درصد زنان دارای سابقه ی دیابت دوران بارداری در آینده ممکن است دچار دیابت نوع دو شوند.

مهمترین عوامل در پیشگیری و ایجاد تاخیر در پیشرفت بیماری دیابت:

1-اجرای برنامه ی غذایی صحیح

2-کنترل قند و چربی خون

3-داشتن وزن مناسب

4- ورزش

5- ترک سیگار

عواملی که باعث تشدید دیابت می شود:

1-      استرس

به هنگام وارد شدن استرس سطح هورمون آدرنالین در خون افزایش یافته و افزایش این هورمون سبب افزایش سطح قند خون می شود.

2-      رژیم غذایی نامناسب

3-      عفونت ویروسی

4-      و...

 

 

تغذیه در بیماران دیابتی:

 

امروزه مشخص شده یکی از راهکارهای کلیدی و موثر در بهبود و پیشگیری از عوارض دیابت تغذیه درمانی می باشد.

هدف از تغذیه درمانی:

 

در دیابت تسهیل کنترل گلوکز خون،کاهش مسائل جانبی این بیماری و جلوگیری از بروز بیماری های عصبی ،کلیوی،کاتاراکت(نوعی بیماری چشمی)می باشد.

اصول کلی تغذیه در بیماران دیابتی نوع یک:

 

-          تامین انرژی کافی برای رشد مناسب در کودکان و نوجوانان

-          حفظ وزن بدن در حد مطلوب

-          هماهنگی بین غذای دریای و انسولین مصرفی

-          نظم در وعده ها و میان وعده های غذایی

-          پیشگیری و درمان عواقب حاد دیابت که در هنگام بیماری کوتاه مدت یا ورزش می تواند رخ دهد.

اصول کلی درمان تغذیه ای در دیابت نوع دو:

-کاهش کالری دریافتی به منظور کم کردن وزن اضافی در افراد چاق

-تعدیل مقدار چربی غذایی جهت کاهش وزن

-نظم در وعده ها و میان وعده ها

- حفظ لیپیدهای خون در حد طبیعی

توصیه های تغذیه ای جهت بیماران دیابتی:

1-محدودیت در مصرف قندهای ساده(شکر،عسل،مربا،کمپوت،آبمیوه و نوشابه ها)

2-از خوردن غذاهای شور (نظیر سوسیس،کالباس،همبرگر،تن ماهی و دیگر غذاهای آماده پرهیز شود.

3-از مصرف مواد غذایی چرب نظیر غذاهای سرخ شده ،انواع گوشت قرمز چرب،کله پاچه،پوست مرغ،لبنیات پرچرب،سس مایونز،بیسکوییت کرم دار و .. پرهیز شود.

4-مصرف میوه ها و سبزیجات به دلیل ترکیبات آنتی اکسیدان و فیبر

5-از مصرف سیب زمینی آب پز و پوره شده پرهیز شود.

6-روزانه یک عدد سیب با پوست مصرف شود.

7- حداقل دوبار در هفته از حبوبات مصرف شود.

8-مصرف روزانه 25 گرم سویا

9-مصرف ماهی جهت کاهش تری گلیسرید توصیه شده اما استفاده از روغن ماهی مورد تایید نیست.

10-مغزها به ویژه بادام زمینی به دلیل داشتن فیبر،اسیدهای چرب ضروری منبع خوبی جهت قند می باشد.

11-نان سفید و غلات پخته شده قند خون را بالا می برند.

12-سیر و پیاز به دلیل داشتن ترکیبات گلوکز دار موجب پایین آمدن قندخون می شود.

13-روش هایی چون بخارپز کردن،کبابی کردن،و تفت دادن برای پخت گوشت ها انتخاب شود.

فعالیت بدنی در بیماران دیابتی :

 

پیاده روی به مدت نیم ساعت حداقل پنج روز در هفته

 

ورزش و فعالیت بدنی باعث افزایش بهتر انسولین در بدن خواهد شد.

توجه:

آزمایش قندخون تنها راه تشخیص قطعی دیابت است.

 

زهرا زارعی-کارشناس بیماری های غیرواگیر


دریافت فایل پیوست نامه
کلمات کلیدی:
هفته.جهانی.دیابت    

تعداد بازدید:   ۱۰۱۱
     
 

موارد مرتبط


ارسال نظر
ايميل :     
نام و نام خانوادگی :  
نظر :
 
حروف تصویر بالا :   
 
 

لینک به این صفحه
< >