برای داشتن یک برنامه غذایی مطلوب می توان دستورالعمل های ساده ی زیر را به کار برد:
1-چربی کمتری استفاده کنید.
برنامه غذایی با چربی زیاد، سرطان های پستان و کولون (قسمتی از روده بزرگ)و پروستات را افزایش می دهد، بنابراین با خوردن مواد غذایی کم چرب مانند گوشت بدون چربی ،گوشت سفید (مرغ پوست کنده و ماهی)و یا لبنیات کم چرب و سبزیجات و حبوبات پخته در مرحله ی اول از چربی جامد حیوانی کمتری استفاده کرده اید و در مرحله ی دوم وزن بدن خود را ثابت نگه داشته اید.
2-بیشتر از غذاهای فیبردار استفاده کنید.
یک برنامه غذایی محتوی فیبر امکان ابتلا به سرطان های کولون و رکتوم (راست روده)را کاهش می دهد الیاف گیاهی همچنین باعث جذب و دفع سریع مواد غذایی می شوند در نتیجه در بهبود کار دستگاه گوارش موثرند این مواد بیشتر در دانه های غلات و حبوبات ،میوه ها،سبزیجات و نان های سبوس دار یافت می شوند.
3-از چاقی اجتناب ورزید.
با توجه به اینکه چاقی با سرطان های رحم،پستان،کیسه صفرا،کولون و مثانه ارتباط دارد،بنابراین با رعایت یک برنامه صحیح غذایی و انجام ورزش وزن خود را در حد تعادل نگه دارید.
4-از مواد غذایی غنی از ویتامین های آ و ث بیشتر استفاده کنید.
مواد غذایی غنی از ویتامین های آ و ث امکان ابتلا به سرطان های مری و معده و حنجره و ریه را کاهش می دهند زیرا باعث سلامت بافت ها و مقاومت در برابر عفونت ها می گردد.
ویتامین ث بیشتر در سبزی ها ، بعضی مرکبات از قبیل پرتقال ،گریپ فروت و توت فرنگی و گوجه فرنگی و فلفل سبز و قرمز یافت می شود.
ویتامین آ در غذاهای حیوانی وجود دارد.غذاهای گیاهی حاوی ماده پیش ساز ویتامین آ می باشند که به ساخت ویتامین آ در بدن کمک می کند.
5-مصرف غذاهای شور را به حداقل برسانید.
در مناطقی که مردم آنها بیشتر از غذاهای شور(منظور از سبزیجات شور شده مثل خیارشور ،گوجه شور و ..)به مدت طولانی استفاده می کنند، میزان وقوع سرطان مری و معده بیشتر می شود.
6-مصرف غذاهای سرخ شده و سوخته و نوشیدنی های داغ را محدود سازید.
سعی کنید به جای سرخ کردن مواد غذایی آن ها را به صورت آب پز آماده نمایید و از خوردن قسمت های سوخته ی گوشت ،نان و ته دیگ خودداری کنید همچنین نوشیدنی هایی مثل چای،قهوه و شیر را به صورت داغ مصرف نکنید.
سیده صدیقه هاشمی
کارشناس تغذیه و رژیم درمانی