توصيه های تغذيه ای برای ايام نوروز


1392/12/25 0:0

حفظ سلامت خانواده بخصوص در ايامی مانند نوروز که خانواده ها در صدد برگزاری هر چه مفرح تر تعطيلات خود هستند از اهميت ويژه ای برخوردار است . با توجه به تغييراتی که در الگوی مصرف غذايی خانوار در اين ايام رخ می دهد نکات ذيل جهت به حداقل رساندن مسائل ناشی از آن توصيه می گردد.

افراد بهتر است در ايام تعطيل شبها زودتر بخوابند تا صبح بتوانند با شادابي از خواب برخيزند و صبحانه كاملي شامل مقادير مناسبي نان، شير، پنير، گردو و ... مصرف نمايند. بهتراست از خوردن كره، خامه، سرشير تا حد امكان پرهيز نمايند و براي ايجاد تنوع غذايي در صبحانه ها از تخم مرغ، خيار، گوجه فرنگي، ميوه ها و آب ميوه استفاده نمايند.

در كودكان زياده روي در مصرف تنقلات، شيريني و شكلات در اين ايام اغلب باعث بروز مشكلات گوارشي مثل درد معده، تهوع و استفراغ مي شود و ضمن اين كه مانع مصرف وعده هاي اصلي غذا مي شود و به اين ترتيب تداوم اين وضعيت به مدت 2 هفته در تعطيلات مي تواند منجر به بروز مشكلات جدي در تغذيه و همچنین پوسیدگی دندان ها شود.

در مورد افراد بزرگسال نيز زياده روي در مصرف مي تواند منجر به مشكلات گوارشي و همچنين افزايش انرژي دريافتي و در نتيجه اضافه وزن در اين ايام شود و در مورد افرادي كه مبتلا به قند خون و يا چربي خون بالا هستند زياده روي در مصرف باعث اختلال در وضعيت سلامت آن ها خواهد شد.

- هنگام خريد آجيل بايد به تازگي آن توجه داشت، از خريد خشكباري كه علائم كپك زدگي در آن ها مشاهده مي شود خودداري كنيد. بهتر است انواع كم نمك را انتخاب نمائيد.

- برای استفاده از ميوه های خشک به خاطر داشته باشيد که هر چه زمان خشك كردن بيشتر باشد و مواد خشك كننده بيشتري استفاده شود؛ از ارزش تغذيه اي آن ها كاسته مي شود . ميوه هاي خشك به نسبت واحد حجم كالري بيشتري دارند اما به دليل نگهداري آسانتر براي استفاده در مدت طولاني مناسبتر هستند.

-  از غذاهاي آبدار مثل سوپ ها، آش، ميوه هاي آبدار، سبزي هاي آبدار مثل خيار و گوجه فرنگي و كاهو استفاده نماييد.

- از مصرف زياد چاي و قهوه پرهيز كنيد.

هموطنان عزيزی که قصد مسافرت دارند بايد در طول سفر دقت كنند تا اصول تغذيه اي، بهداشت و ايمني مواد غذايي را رعايت كنند لذا بايد به نكته هاي زير توجه نمايند:

- براي جلوگيري از كم آبي و يبوست مقادير مناسبي آب بنوشيد. در صورتی که به آب آشاميدنی سالم دسترسی نداريد آب را حداقل به مدت 1 دقيقه بجوشانيد .

- از ميوه های تازه به عنوان ميان وعده مناسب استفاده کرده و حتما" قبل از استفاده آن ها را خوب شستشو دهيد.

- بهتر است به جاي مصرف نوشابه، از دوغ و نوشيدني هاي كم كالري استفاده كنيد.

- حتما" در طول سفر به دريافت مقادير مناسب لبنيات دقت كرده و روزانه متناسب با نياز بدنتان حدود 2 تا 3 ليوان شير يا ماست استفاده كنيد.

- به جاي مصرف غذاهاي سرخ شده، از غذاهاي آب پز، كبابي و تنوري استفاده نماييد،

- تا حد امكان از مصرف سوسيس وكالباس پرهيز كنيد.

جهت حفظ ايمنی غذا و پيشگيری از انواع مسموميت ها :

- غذای مورد مصرف بايد کاملا پخته شود : ممکن است با توجه به مدت تعطيلات و احتمالا تعجيل در ساعت حرکت در تهيه غذا کوتاهی شود ، به گونه ای که غذا به ويژه گوشت ها به طور کامل پخته نشده و همين سبب آلودگی و فساد آن شود .

سعی کنيد از غذاهای نيمه خشک با رطوبت کم استفاده کنيد . مانند : عدس پلو ، لوبيا پلو ، ماکارونی و …

در صورت مصرف غذاهاي كنسروي قبل از مصرف از سلامت آن ها اطمينان حاصل كنيد، در صورت مشاهده برآمدگــي و فرورفتگي از مصرف آن ها خودداري كنيد. قبل از مصرف حتما" آن ها را 20 دقيقه بجوشانيد.

- بهتر است از خوردن سبزي ها به صورت خام به دليل احتمال آلودگي خودداري کنيد.        سیده صدیقه هاشمی ، کارشناس تغذیه شبکه بهداشت و درمان شهرستان گناوه





   

تاریخ بروز رسانی:   6 امرداد 1398

تعداد بازدید:   ۱


ارسال نظر
ايميل :     
نام و نام خانوادگی :  
نظر :
 
حروف تصویر بالا :   
 
 

< >