با پیشگیری و کنترل می توان از اختلالات ناشی از کمبود ید(IDD) جلوگیری کرد

11 امرداد 1397
به گزارش روابط عمومی شبکه بهداشت ودرمان شهرستان گناوه- کارشناس تغذیه شبکه بهداشت ودرمان این شهرستان ، عنوان کرد:کمبود ید معمولا به دلیل فقر ید در آب و خاک در سطح جامعه رخ می دهد و عوارض آن دامنگیر تعداد زیادی از افراد ساکن در یک منطقه خاص جغرافیایی می شود، از این رو پیشگیری و مبارزه با اختلالات ناشی از کمبود ید از اولویت های تمام کشورهایی است که با آن درگیر هستند.

اسماء حسن زاده افزود: دلیل عمده اهمیت ید، نقش موثر آن در ساخت هورمون های غده تیروئید و تاثیر این هورمون ها در اعمال حیاتی انسان در دوران جنینی، کودکی و بزرگسالی است.

وی از عوارض ناشی از کمبود ید به گواتر اشاره کرده و ادامه داد: اصطلاح گواتر به معنی بزرگتر بودن تیروئید از اندازه عادی آن است؛ اشخاصی که دچار فقر ید هستند به گواتر مبتلا می شوند، زیرا نمی توانند به اندازه کافی هورمون تیروئید بسازند، گاهی گواتر با فشاری که بر راه های هوایی وارد می کند باعث اختلال تنفسی می شود و گاهی در عمل بلع نیز ایجاد اختلال می کند، در سایر موارد گواتر علائم خاصی نداشته و نشانه کمبود ید است.

این کارشناس هیپوتیروئیدیسم را نیز یکی دیگر از عوارض کمبود ید دانست و خاطر نشان کرد: هیپوتیروئیدیسم با پایین بودن هورمون تیروئید در خون مشخص می شود، این اختلال باعث تنبلی، خواب آلودگی، خشکی پوست، عدم تحمل سرما  می گردد؛ در اوایل کودکی برای رشد و تکامل مغز و دستگاه عصبی بدن به هورمون های تیروئید نیاز شدید دارد و کمبود این هورمون ها باعث عقب افتادگی ذهنی و تاخیر در رشد کودک می شود، همچنین هیپوتیروئیدیسم  نوزادن مسئله ای بسیار جدی است، زیرا عقب ماندگی ذهنی ایجاد شده قابل اصلاح نبوده و در همه عمر پایدار می ماند.

این کارشناس تغذیه تصریح کرد: کرتینیسم نیز یکی دیگر از این اختلالات است، به طوری که عوارض خیلی شدید هیپوتیروئیدیسمی در دوره جنینی یا نوزادی اتفاق می افتد، کرتن ها مبتلا به عقب افتادگی عقلی غیر قابل برگشت هستند و علاوه بر آن علائم دیگری نظیر تاخیر رشد دستگاه عضلانی، استخوانی و کری و لالی دیده می شود.

حسن زاده مرگ و میر در دوران کودکی و مشکلات تولید مثل را نیز از عوارض ناشی از کمبود ید دانست و یادآور شد: مقاومت کودکانی که در مناطق با کمبود ید زندگی می کنند در برابر عفونت ها و سایر مسائل تغذیه ای از کودکان مناطقی که ید کافی دارند کمتر است، همچنین زنان در مناطقی که کمبود ید شدید است بیشتر دچار سقط و مرده زایی می گردند که باروری جمعیت را کاهش می دهد.

وی اضافه کرد: بیشترین میزان ید در ماهی و به میزان کمتر در شیر، تخم مرغ و گوشت وجود دارد؛ میزان ید در میوه ها و سبزی ها بسیار پایین است.

اسماء حسن زاده از روشهای ید رسانی به مسائل زیر اشاره کردند: مکمل یاری، غنی سازی نان، نمک، شیر، آب و غذای کودک و مصرف بیشتر غذاهای دریا نیز توصیه می شود.

این کارشناس تغذیه و رژیم درمانی به ید دار کردن نمک مصرفی و مزایای آن پرداخت و افزود: میزان مصرف روزانه نمک معمولا ثابت است، مصرف نمک بسته به وضعیت اقتصادی خانواده نیست، نظارت و پایش به راحتی قبل انجام است، افزودن ید بر نمک تاثیری بر بو، رنگ یا مزه ندارد و هزینه افزودن ید به نمک بسیار ناچیز است.

وی نحوه نگهداری نمک ید دار را به صورت زیر عنوان کرد: نمک ید دار باید دور از نور و رطوبت و در جای خشک و خنک نگهداری شود، در ظرف شیشه ای تیره، فلزی، چوبی، پلاستیکی نگهداری شود و در ظرف همیشه محکم بسته شود همچنین بهتر است نمک در آخر پخت به غذا افزوده گردد.


کلمات کلیدی:
کمبود.ید     اسماء.حسن.زاده    

تاریخ بروز رسانی:   11 امرداد 1397

تعداد بازدید:   ۱

چاپ خبر

ارسال نظر
ايميل :     
نام و نام خانوادگی :  
نظر :
 
حروف تصویر بالا :   
 
 

لینک به این صفحه
< >